Andrea-Annamaria Chiș: „Mi se pare benefic pentru toate profesiile juridice să ne întâlnim cât mai des și să dezbatem teme juridice”

13 feb. 2017
Vizualizari: 1634

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu d-na profesor Andreea Chiș. Început de an 2017, d-na profesor, la Oradea, conferință INPPA. Bine v-am găsit, în primul rând!

Andrea-Annamaria Chiș: Bine v-am regăsit! Mulțumesc colegilor pentru invitație. Mi se pare benefic pentru toate profesiile juridice să ne întâlnim cât mai des și să dezbatem teme juridice și nu numai – de comunicare, de exemplu, împreună.

Nicolae Cîrstea: Trebuie să vă felicităm în numele comunității juridice pentru această nouă provocare pe care ați acceptat-o la sfârșit de an 2016, în noul CSM. Cum vă simțiți, cum sunt primele ședințe?

Andrea-Annamaria Chiș: Ca la orice început… Am fost ieri la INM și mi-am întâlnit foștii studenți, care erau auditori în anul I, și chiar povesteam cu ei, inclusiv în discursul pe care l-am ținut ad-hoc, faptul că suntem – și ei, și eu – la un nou început. Ne obișnuim cu un oraș pe care nu l-am cunoscut până acum, ne obișnuim cu oameni pe care nu i-am cunoscut foarte bine până acum și încercăm să ne descurcăm cât mai bine. Pentru că, într-adevăr, am colegi noi, dar pe care trebuie să-i cunosc. Pe unii îi cunoșteam înainte, pe alții i-am cunoscut abia în prima ședință a consiliului și cred că este foarte important să ne cunoaștem reciproc, pentru că așa se clădește încrederea. Eu sunt o ființă care are încredere în toată lumea, eu consider că încrederea trebuie să fie o premisă; dar nu toată lumea gândește așa. Și atunci, cred că ea se poate clădi prin cunoaștere reciprocă și actualii membri ai consiliului chiar au această voință de a se cunoaște cât mai bine, de a-și asculta reciproc părerile și deciziile au fost luate în comun. Chiar dacă nu au fost luate cu unanimitate, întotdeauna s-a respectat voința majorității, nu s-a știut niciodată cine cum votează, pentru că mi se pare, așa cum ne-am înțeles de la început, să fim o voce unitară pe tot parcursul mandatului. Chiar am spus în declarația noastră de principii – cu asta am debutat –, că încercăm să ne asumăm un program pe șase ani. Și până la urmă, indiferent de cine va fi în concret la conducerea instituției, pe durata mandatului de un an al președintelui, respectiv al vicepreședintelui, să urmeze acest program, care este unul comun. Și cred că ăsta este un mesaj foarte frumos, de colegialitate, de armonie, și sperăm să continue pe toată durata celor 6 ani.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi lucrul la care țineți cel mai mult să-l realizați în noul CSM în acești șase ani?

Andrea-Annamaria Chiș: Bineînțeles că acele puncte din proiectul meu vreau să le realizez. Vreau în primul rând să se preia bugetele instanțelor care sunt de la curțile de apel în jos, de la Ministerul Justiție, pentru că este o veșnică problemă în sistem existența unor ordonatori principali de credite diferiți și cunoașteți problemele legate de salarizare. Sigur că mi-am propus schimbarea regulamentelor care vizează sistemul de justiție și în special cele privind concursurile de promovare la nivel de vârf în special, la Înalta Curte, pe transparentizarea examenului și pe funcții de conducere.

Acestea sunt cele mai importante dar, desigur, sunt și altele, inclusiv colaborarea cu celelalte profesii juridice. Și cred că este important – eu personal m-am dus în CSM ca să schimb unele lucruri pentru generațiile care vin. Și este foarte important ca mesaj de generozitate din partea colegilor, care cred că și ei își doresc același lucru. Nu facem lucrurile pentru noi, ci pentru cei care sunt acum colegii noștri și pentru cei care vor deveni de acum înainte colegii noștri.

Nicolae Cîrstea: Vorbiți foarte mult despre colegii tineri. Pe de altă parte, la Cluj ați fost aleasă mulți ani decan de suflet. Îi ajutați pe studenți să reușească în examenele de admitere în profesiile juridice. Există un secret al reușitei la examenele de admitere în profesiile juridice și, în speță, la INM?

Andrea-Annamaria Chiș: Cred că secretul este în primul rând să-ți predai materia bine. Și a preda materia bine înseamnă, pe de o parte, să o cunoști foarte bine, dar, pe de altă parte, să-ți adaptezi permanent metodele de predare, pentru că fiecare generație are un alt specific. Ei sunt foarte inteligenți și au atenție distributivă, pot fi atenți la foarte multe lucruri în același timp. Și atunci, trebuie să fii în „competiție” – nu-mi place cuvântul acesta – cu Facebook-ul, cu internetul, pentru că toți au la ei laptopurile atunci când consemnează cursul, și trebuie tot timpul să-ți adaptezi metodele de predare. Trebuie să fii suficient de interesant, să le captezi atenția pe o durată de patru ore, cât îmi țin eu cursul.

Pe de altă parte, este foarte important, în afară de predarea cursului, să le inoculezi niște valori umane în general și, în al treilea rând, să le dai încredere în ei înșiși. Pentru că eu obișnuiesc să le spun că nu sunt cu nimic mai inteligentă decât ei. Ei sunt nu la fel de inteligenți, probabil mai inteligenți decât mine, și rolul meu, ca profesor, este să creez studenți mult mai buni decât mine – acolo mi-am realizat misiunea. Sigur că eu difer de ei prin experiența de viață și profesională pe care o am – din care vine înțelepciunea. Dar vor ajunge și ei acolo. Și toate cursurile sunt, de fapt, dezbateri. Am o metodă – construiesc de obicei cursul din cunoștințele pe care le au din cursurile precedente, și atunci ei văd cât de multe lucruri știu deja. Și recapitularea, de fapt, este mama înțelepciunii, și așa ei reușesc… De multe ori îmi reproșează că dau prea multe exemple, că unii au înțeles din prima; sau că repet de prea multe ori același lucru. Dar după examenele de admitere în profesii îmi spun că, de fapt, în momentul în care a venit o întrebare legată de subiectul acela, și-au amintit exact exemplele pe care le-au dat la curs, de câte ori am repetat.

Deci cumva trebuie să știe aceste lucruri – ăsta este rolul tău ca profesor. Să știi ce este important să rețină și cum să-i faci să digere informația ca să n-o mai piardă niciodată. Și să le dai încredere.

Nicolae Cîrstea: Să înțelegem că asta lipsește, de fapt, sistemului academic universitar românesc – adaptabilitatea la specificul fiecărei generații?

Andrea-Annamaria Chiș: N-am spus că lipsește. Eu cred că și colegii mei fac același lucru, sau cel puțin se străduiesc să facă același lucru. Dacă veți întreba, majoritatea profesorilor vor spune că fiecare generație este extraordinară. Nu cred în acele afirmații că generația precedentă a fost mai bună sau generația actuală este mai bună decât cea precedentă. Fiecare generație este bună în felul ei, pentru că are niște calități din care noi, profesorii, învățăm foarte mult.

Uitați-vă că în general cei care lucrează cu elevi, cu studenți, par mai tineri decât restul oamenilor. De ce? Pentru că le este mintea și sufletul tânăr. Eu cred că trebuie să le fim foarte recunoscători lor și să vedem câte calități au.

Nicolae Cîrstea: Ca să încheiem într-o notă optimistă, v-aș pune o întrebare legată de profesia dumneavoastră de judecător, și anume: Care este frumusețea profesiei de judecător?

Andrea-Annamaria Chiș: Este profesia fără de care cu siguranță n-aș fi omul care sunt astăzi. Mi-am dorit-o din facultate – e adevărat că nu din primul an. Cred că nu este doar rezolvarea problemei juridice – aceasta este o chestiune cumva colaterală; este faptul că rezolvi o problemă umană. Acolo este satisfacția, când spui am făcut dreptate te gândești la faptul că ai rezolvat problema unor oameni. Chiar am fost la o dezbatere oarecum filosofică despre tema dreptății și acolo mi-am pus problema dacă a face dreptate înseamnă că i-ai făcut dreptate doar celui care a câștigat procesul sau și celui care a pierdut procesul. Eu cred că le-ai făcut dreptate amândurora și este foarte important ca soluția ta să convingă.

Deci ceea ce îmi place mie în această profesie – dacă ar fi să concluzionez – este că rezolv probleme umane și încerc să o fac într-un mod convingător și autentic.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, d-na profesor. Sper ca Bucureștiul să vă convingă, de asemenea, că este un oraș care oferă mult, deși, la prima vedere ar putea fi interpretat că oferă destul de puțin. Sper să vă adaptați, la rândul dumneavoastră, în București.

Andrea-Annamaria Chiș: Mulțumesc foarte mult! Mie îmi place Bucureștiul, numai că este ceva nou și, ca orice nou, îți aduce un pic de teamă, dar și o curiozitate sinceră. Mulțumesc și eu.

Nicolae Cîrstea: Un 2017 foarte bun!

Andrea-Annamaria Chiș: Mulțumesc! Asemenea.

Andrea-Annamaria Chiș: „Mi se pare benefic pentru toate profesiile juridice să ne întâlnim cât mai des și să dezbatem teme juridice” was last modified: februarie 13th, 2017 by Andrea-Annamaria Chiș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice