Domnul judecător Cristi Danileț la conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!” (I)

26 apr. 2016
Vizualizari: 10425

👍Vezi și: Auditorii de justiție Claudia Mihălcescu și Andrei Căbulea la conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!” (II)

Asociația Studenților în Drept a organizat în data de 18 aprilie conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!”

Invitații speciali Cristi Danileț – judecător și membru în Consiliul Superior al Magistraturii, cu o implicare intensă în activitatea didactică, Claudia Mihălcescu – auditor de justiție și Andrei Căbulea – auditor de justiție le-au vorbit studenților despre temutul interviu la Institutul Național al Magistraturii, despre celelalte probe și despre magistratură în general. Vă prezentăm, în cele ce urmează, un rezumat al prezentării domnului judecător Cristi Danileț, urmând ca în partea a doua să revenim cu prezentările celorlalți vorbitori.

Cristi Danileț – judecător și membru în Consiliul Superior al Magistraturii:

«Stimați colegi și viitori colegi, prezența noastră aici are un sigur rost: să vă convingem că dacă v-ați decis să intrați în magistratură, noi suntem deciși să vă primim. Problema este că nu avem așa de multe locuri, astfel încât trebuie să organizăm un concurs».

Anul acest va crește numărul de locuri scoase la concurs – Guvernul a decis majorarea numărului de posturi pentru judecători.

Concursul constă în șase probe: trei sunt probe de bază, trei sunt verificări.

Probele de bază sunt:

  1. • Proba de verificare a cunoștințelor juridice (drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal), constând în completarea răspunsurilor la 100 de întrebări tip grilă.
  2. • Proba de raționament logic – o examinare de tip LSAT după sistem american care s-a implementat în România de peste 10 ani de zile. Ne interesează capacitatea dumneavoastră de analiză, de sinteză, de înțelegere a unor texte.
  3. • Proba interviului urmărește:
  • descoperirea motivației pentru care candidatul a optat să intre în magistratură;
  • capacitatea de dezvoltare a unui subiect dat pe care îl vede pentru prima dată – un scurt eseu pe teme legate de lege, dreptate, justiție, adevăr, cunoaștere șamd și
  • componenta de etică și deontologie – ne interesează ca viitorul magistrat să aibă, să facă dovada că are o înclinare spre o auto-reflexie, spre a ne convinge că este o persoană suficient de deschisă la minte care poate să-și recunoască vulnerabilitățile și poate să ia decizii cu privire la dilemele la care este supus în exercitarea carierei de magistrat.

👍Vezi și: Interviu cu primul candidat admis la INM 2015

Cei care reușesc să treacă de aceste trei probe vor fi supuși următoarelor verificări:

  • Examinarea medicală – ne interesează să nu suferiți de anumite boli care v-ar face incompatibili cu calitatea de judecător sau procuror;
  • Verificarea psihologică – să nu existe probleme de caracter, de personalitate, de temperament care v-ar face să fiți mai dificili pentru colegii voștri cu care veți lucra și, desigur, pentru justițiabili;
  • Verificarea condiției bunei reputații – ne interesează ca în trecutul dumneavoastră să nu se afle anumite fapte, anumite pete care v-ar putea face să fiți controlabili, șantajabili sau fapte de care să vă rușinați și care v-ar putea pune în dificultate exercitarea profesiei de procuror sau judecător.

Ce se verifică la proba interviului:

  1. Dacă aveți aptitudini specifice pentru profesia de magistrat:

– să comunicați eficient,

– să gândiți autonom,

– să aveți capacitatea de a rezolva probleme și de a coopera cu cei din fața voastră,

– de a înțelege realitățile sociale;

– utilizarea corectă a limbii române.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
  1. Motivația pentru a accede în profesia de magistrat, atât aspectele intrinseci, cât și extrinseci.
  2. Elementele de etică specifice profesiei de judecător sau procuror. Comisia este interesată de:

– capacitatea de a identifica problemele;

– analiza opțiunilor posibile;

– alegerea și motivarea soluției;

– implicarea voastră în elaborarea răspunsului.

Vezi cărțile recomandate de Ujmag.ro pentru pregătirea examenlui de admitere la INM

Interviul are loc după o metodologie foarte clară, descrisă într-o lege, într-un regulament și chiar într-un document intitulat «Metodologie». Toate sunt publicate pe site-ul CSM-ului și pe site-ul INM-ului, precum și pe site-ul alcătuit de domnul judecător Danileț, www.admiterejustitie.ro.

Există documente pe care ar trebui să le învățați, să le citiți, cum ar fi «Profilul magistratului» sau «Codul deontologic».

Domnul judecător sfătuiește să nu folosiți prea des expresia «observator informat și rezonabil», deoarece comisia s-a săturat de ea.

Pe site-ul CSM există o rubrică de integritate judiciară unde aveți toate hotărârile de condamnare ale unor magistrați pentru corupție, respectiv de sancționare disciplinară a unor magistrați în ultimii 10 ani de zile. S-ar putea să vă întâlniți cu o speță de acolo.

Cu privire la maximă, domnul judecător vă sfătuiește să nu veniți cu răspunsuri gata făcute, dar să citiți foarte multe asemenea texte care au legătură cu justiția, cu libertatea, cu dreptul, cu dreptatea, cu legea, cu omul, cu adevărul și cu caracterul.

Domnul Danileț sfătuiește studenții la drept să nu elimine din pregătirea lor câteva opere esențiale care formează gândirea juridică: Rousseau, Montesquieu cu Separația puterilor, Locke, Hume, Descartes, Kant, Lord Acton și, nu îl uitați, pe Mircea Djuvara. Ceea ce lipsește studentului la drept și absolventului de drept în ziua de astăzi este stăpânirea conceptelor.

👍Vezi și: Admiterea în magistratură: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Auditori de justiție

Speța etică. «Nu vă cerem să dați un răspuns bun la o speță. Ne interesează să vedem modul în care gândiți și mai ales să croiți, să faceți un teren pe care comisia să vină apoi să vadă dacă îl stăpâniți. De la anumite afirmații, argumente ale dumneavoastră, comisia începe să dezvolte și chiar să facă scenarii, plecând de la un răspuns pe care dumneavoastră îl puteți da bun, sau ne-bun, adică potrivit cu ceea ce așteaptă comisia, sau nu».

Nu este un examen. Este un concurs, vă bateți pentru un loc care trebuie să fie al vostru dacă sunteți pregătiți și sunteți destinați pentru profesia aceasta.

Nu vă permiteți la un astfel de concurs să defulați anumite frustrări în fața comisiei. Nu vă permiteți să stați lăsați pe spate în fața comisiei, fericiți că ați trecut pe locul întâi sau pe locul doi de celelalte probe. Nu vă puteți permite să îi luați voi la întrebări pe membrii comisiei, decât în cadrul unui dialog firesc, desfășurat cu bun simț.

«Avem nevoie de oameni. Știți ce greu e să facem rost de oameni în justiția română? Nu ne trebuie nici memoratori de cărți și coduri, nici de umanoizi. Adică.. ai copilul sau tatăl bolnav în ultimul hal, trebuie operat în străinătate și îți trebuie 50.000 de euro, vine acuzatul și zice.. „domnul…îți dau banii, fă-ți operația”. Dacă nu ai nicio altă posibilitate, jurați voi cu mâna pe inimă că ați spune nu?! Eu vă spun drept că nu știu ce răspuns aș da, dar vă spun că nu aș vrea să fiu pus într-o astfel de situație.

Aș putea să vă vorbesc minute în șir despre cum nu aș vrea să fiu pus într-o astfel de situație și cum, evident, că dacă aș lua banii, nu aș mai putea rămâne magistrat pentru că mi-aș răsturna întreaga lume a valorilor, dar nici nu pot să fiu în continuare magistrat cu conștiința că mama mea, tatăl meu sau fiul meu au murit din cauză că eu nu am putut să intervin. Nu știu care este răspunsul pentru că nu există un răspuns corect. Sunteți la o dilemă de etică, nu sunteți la o grilă dintr-o materie juridică. E foarte greu să fiți magistrați. Credeți-mă, e ușor, oarecum, să devii magistrat, este foarte greu să fii magistrat».

Funcționarea justiției trebuie să se bazeze pe «cei trei i»: independența, imparțialitatea și integritatea. Dacă înțelegeți aceste trei concepte, nu aveți nevoie să mai citiți nimic ca să vă pregătiți pentru interviu, însă trebuie să citiți foarte mult pentru a înțelege cele trei principii.

Admiterea la INM este un concurs pentru a intra în magistratură, dar este un concurs și pentru viață. După ce intrați în magistratură sunteți asigurați pentru tot restul vieții, nu veți mai avea niciun fel de grijă. Veți avea o stabilitate enormă, un pachet salarial foarte bun.

«Stabilitatea financiară, stabilitatea profesională, independența magistratului sunt suficient de multe argumente pentru a vă face să vă orientați spre această profesie nobilă. Dar, desigur, mulți chemați, puțini aleși. Locurile sunt limitate ca și număr. Mai devreme sau mai târziu, dacă sunteți bine pregătiți și, mai ales, dacă credeți în voi, dacă credeți că destinul vostru este acesta, de a deveni judecători și procurori, eu vă aștept să devenim colegi», a încheiat domnul judecător Cristi Danileț.

👍Vezi și: Admitere INM și magistratură 2016. Tematica și bibliografia pentru drept civil și procesual civil (Proiect)

Revenim în scurt timp cu partea a doua a reportajului.

Domnul judecător Cristi Danileț la conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!” (I) was last modified: septembrie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: