Admitere INM. Proba interviului – cea mai relevantă probă. Cum găsești răspunsul la întrebarea „De ce vreau să devin magistrat?”

14 nov. 2016
Vizualizari: 14056

Joi, 10 noiembrie, în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept a Universității din București a avut loc Conferința ASD: „Admiterea la INM”, eveniment transmis în direct de www.universuljuridic.ro.

În cadrul acesteia, dl Valerian Cioclei, membru în Comisia de interviuri INM, a spus:

„Cine vrea să devină magistrat să ridice mâna! Deci cam toată lumea care a venit astăzi aici. Prima întrebare pe care trebuie să și-o pună fiecare dintre voi, la gândul că vrea să devină magistrat, este de ce. De ce vreți să deveniți magistrați? Și e o întrebare foarte serioasă, care implică un răspuns foarte serios, foarte bine gândit, foarte cântărit. E o profesie, cum vi s-a spus deja, dificilă, cu multe restricții, cu multe sacrificii, chiar, uneori, și trebuie să știți foarte bine încă de la început dacă sunteți sau nu făcuți pentru această carieră.

Pentru că, așa cum deja s-a spus, nu e toată lumea făcută pentru profesia de magistrat. Nu e nicio problemă. Sunt și alte profesii juridice. Dar trebuie să vă puneți această întrebare: Sunt făcut, sau nu, pentru profesia de magistrat? De ce vreau să devin magistrat? Și dacă ați găsit un răspuns suficient de solid, mergeți pe această idee și încercați să vă împliniți această dorință, acest vis.

Cu privire la examen în general, vi s-a vorbit și nu vreau să reiau. Voi încerca să spun câteva lucruri despre proba interviului, unde sunt și eu, de câțiva ani, în comisiile respective – pentru că practic se creează mai multe comisii.  Dar până a vorbi despre proba interviului, aș vrea să spun două vorbe despre celelalte două probe și în special despre proba de cunoștințe juridice.

👍Vezi și: Conferința ASD: „Admiterea la INM”

Este o probă dificilă, dar din punctul meu de vedere – și sunt și alți colegi din comisia de interviuri care au aceeași opinie – acest prim examen, testul de cunoștințe juridice, devine din ce în ce mai puțin reprezentativ. De ce spun asta? Pentru că noi constatăm, în cursul interviului, că apar, în această zonă, a interviului, deci după ce au trecut și de testul juridic, și de testul logic, oameni care, de fapt, nu au cunoștințe elementare de Drept; nu au cunoștințe de bază. Care sunt explicațiile? Probabil sunt mai multe. Probabil că unii au reușit să învețe pe dinafară grilele și reușesc să „păcălească” acest prim examen. Poate și aici ar trebui gândite niște schimbări în timp. Pentru că, din ce în ce mai mult, avem senzația că acest prim examen pune accentul mai mult pe cantitatea de informații și mai puțin pe calitatea informației. Și atunci, eu, cel puțin, am întotdeauna nemulțumirea asta, că noi, aici, la facultate – nu știu ce se întâmplă la alte facultăți, dar aici știu ce se întâmplă – și știu că aici încercăm să vă punem să gândiți, să faceți raționamente juridice, logice, primiți spețe, le dezbateți la seminar. Or, ajungeți în fața unui examen pentru care toată această pregătire nu prea mai este concludentă. Și o să observați că sunt foarte multe întrebări care se adresează cantității de cunoștințe pe care ați acumulat-o. ceea ce nu e în ordine.

Până se va schimba ceva în acest prim examen, eu vă sfătuiesc să nu mergeți, totuși, pe varianta învățării pe dinafară, pe varianta de a face numai grile și de a citi numai codurile. Pentru că, totuși, e greu de păcălit acest examen. E mult mai ușor să iei acest examen dacă ai cunoștințe temeinice pe fiecare dintre domeniile de Drept care fac obiectul examenului și chiar – aș îndrăzni să spun – în toate disciplinele juridice. Cu cât aveți mai multe cunoștințe și mai temeinice, cu atât vă puteți pregăti mai bine și pentru acest examen.

Vă recomandăm:

Ghidul candidatului. Examenul de primire in profesia de avocat. Concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. LicentaMapa de seminar. Drept procesual penal. Partea generala
Caiet de seminar. Drept civil. ObligatiileTeste-grila, Minispete pentru examenele de admitere in profesiile juridice, Drept civil

Sunt, însă – și am constatat asta la proba interviului, cum spuneam –, și oameni care reușesc să-l păcălească, învață numai codurile, învață numai grilele. Nu e bine. Pentru că, la un moment dat, cei care procedează așa vor „plăti” pentru acest mod precar de pregătire. Chit că se întâmplă cu ocazia interviului, chit că se întâmplă chiar în profesie. Pentru că ajungi nepregătit într-o profesie grea. Și atunci, s-ar putea să ai mult de suferit din cauza acestui handicap al cunoștințelor juridice.

În privința testului logic, iar am senzația că undeva lucrurile nu mai sunt în ordine. Dacă la început acest text de logică reflecta – sau cel puțin părea că reflectă capacitatea logică a candidatului –, cred că și el a devenit ușor irelevant. Nu știu ce se întâmplă; probabil se repetă an de an aceleași întrebări, se învață și ele pe dinafară… Nu știu, pentru că observăm că sunt oameni, apar la interviu, care n-au niciun fel de coerență logică în exprimare. Și te întrebi cum au luat testul respectiv. Te întrebi și cum au luat testul juridic, și cum au luat testul de logică.

Probabil și aici ar trebui ceva schimbat. Din acest motiv, eu cred că cea mai relevantă probă în acest moment, în această conjunctură, pentru examenul în întregul lui, de admitere la INM, și de admitere în magistratură, ca acum 5 ani, deci cea mai relevantă probă este proba interviului, unde, dacă vreți așa, sintetic spus, noi, cei din comisie, avem posibilitatea să ne dăm seama de valoarea reală a candidatului; de valoarea reală dintr-o perspectiv generală – cunoștințe juridice, capacitate de a gândi logic, cultură generală ș.a.m.d.”.

Pentru a vizualiza înregistrarea video a conferinței faceți click pe următorul buton:

👍Vezi și: Conferința ASD: „Admiterea la INM”

Admitere INM. Proba interviului – cea mai relevantă probă. Cum găsești răspunsul la întrebarea „De ce vreau să devin magistrat?” was last modified: august 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: