Acordarea unui titlu de conversie completator. Recurs (NCPC)

24 feb. 2017
Vizualizari: 943
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 1919/2016

NCPC: art. 9, NCPC: art. 22, NCPC: art. 493, NCPC: art. 496, NCPC: art. 497

Analizând sentința recurată în limitele criticilor formulate și dispozițiile legale incidente se constată că recursul este fondat.

Recurenta-reclamantă, prin acțiunea formulată a solicitat instanței să dispună obligarea intimatei la comunicarea unui răspuns la adresa prin care a solicitat emiterea unei decizii privind acordarea unui titlu de conversie completator.

Și prin răspunsul la întâmpinare (dosar fond) reclamanta a precizat că a învestit instanța cu o cerere prin care se solicită să dispună obligarea pârâtei la emiterea unui răspuns, apreciind existența unui refuz nejustificat în emiterea unui răspuns (act administrativ), care ulterior să poată fi contestat.

Față de situația factuală expusă, se constată că instanța de fond, prin încălcarea principiului disponibilității prevăzut la art. 9 pct. 2 C. proc. civ., conform căruia „obiectul și limitele procesului sunt stabilite prin cererile și apărările părților” și a rolului activ în aflarea adevărului, cu referire la dispozițiile art. 22 pct. 6 C. proc. civ., în sensul că „judecătorul trebuie să se pronunțe asupra a tot ceea ce s-a cerut, fără însă a depăși limitele învestirii”, s-a pronunțat cu depășirea limitelor prevăzute de art. 9 pct. 2 și art. 22 pct. 6 C. proc. civ., situație ce impune, în raport de dispozițiile art. 496 – 497, admiterea recursului și casarea cu trimitere a cauzei pentru rejudecare.

Cu ocazia rejudecării, instanța de fond va stabili obiectul acțiunii și în raport de obiectul acțiunii, stabilit cu respectarea dispozițiilor art. 9 și art. 22 pct. 6 C. proc. civ. va analiza și competența de soluționare a acțiunii, competența materială fiind diferită, în cazul acțiunii întemeiate pe dispozițiile Legii nr. 554/2004 sau a Legii nr. 247/2005 și Legea nr. 10/2001.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte în temeiul dispozițiilor art. 493 C. proc. civ. va admite recursul declarat de reclamanta A. împotriva Sentinței nr. 151 din 7 octombrie 2013 a Curții de Apel Iași, secția de contencios administrativ și fiscal, va casa sentința atacată și va trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță.

Sursa informației: www.scj.ro.

Acordarea unui titlu de conversie completator. Recurs (NCPC) was last modified: februarie 24th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: