Abținerea sau recuzarea. Imposibilitatea constituirii completului de judecată (NCPC)

17 feb. 2017
Vizualizari: 2770
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1450/2016

NCPC: art. 50, NCPC: art. 54

Potrivit art. 50 alin. (1) C. proc. civ., „abținerea sau recuzarea se soluționează de un alt complet al instanței respective, în compunerea căruia nu poate intra judecătorul recuzat sau care a declarat că se abține”.

Alin. (2) al aceluiași articol prevede „când, din pricina abținerii sau recuzării, nu se poate alcătui completul de judecată, cererea se judecă de instanța ierarhic superioară”.

Conform art. 54 C. proc. civ. aceste dispoziții se aplică, în mod corespunzător și procurorilor, magistraților-asistenți, asistenților judiciari și grefierilor.

În speță, Înalta Curte reține că potrivit relațiilor comunicate de Curtea de Apel Bacău cu adresa din 19 aprilie 2016 (aflată în dosarul acestei instanțe la fila 6) și respectiv de Tribunalul Bacău la data de 28 iunie 2016 (aflate la fila 24 din dosarul Înaltei Curți) la data pronunțării încheierii din 18 martie 2015 când Tribunalul Bacău a constatat imposibilitatea constituirii completului de judecată, la această instanță își desfășurau efectiv activitatea patru asistenți judiciari, și anume: K.K.K., L.L.L., J.J.J. și I.I.I.

Dintre aceștia au formulat declarații de abținere în Dosarul nr. x/110/2015, asistenții judiciari I.I.I. și J.J.J.

Și la data soluționării conflictului de competență la Tribunalul Bacău își desfășurau activitatea patru asistenți judiciari.

Prin urmare, constituirea completului de judecată era posibilă la nivelul Tribunalului Bacău, secția I civilă, fiind aplicabile dispozițiile art. 50 alin. (1) C. proc. civ.

În consecință, față de considerentele arătate și de dispozițiile legale incidente în cauză prevăzute de art. 50 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Bacău.

Sursa informației: www.scj.ro.

Abținerea sau recuzarea. Imposibilitatea constituirii completului de judecată (NCPC) was last modified: februarie 17th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: