2017 – Un nou început

4 ian. 2017
Vizualizari: 1697

Deschidem Revista de dimineață creionând tabloul politic al ultimelor zile din 2016.

Vineri, 30 decembrie 2016, un sms al președintelui Iohannis punea punct unei crize prelungite post-electorale, cauzată de respingerea primei propuneri, a alianței PSD-ALDE pentru postul de premier: Sevil Shhaideh.

Președintele României l-a desemnat vineri pe social-democratul Sorin Grindeanu pentru postul de prim-ministru.

Potrivit Constituției, Grindeanu are la dispoziție zece zile pentru formarea Cabinetului.

News.ro redă o listă scurtă a guvernului PSD-ALDE: „Cabinetul Sorin Grindeanu ar urma să cuprindă, atât nume noi, cât și persoane mai cunoscute, precum Mihai Tudose la Ministerul Economiei, Gabriel Vlase la Interne, Lia Olguța Vasilescu la Muncă, Florin Iordache la Justiție, Georgian Pop la Apărare, Mihai Fifor la Transporturi, Mihnea Costoiu la Educație, Daniel Constantin la Mediu și Sevil Shhaideh la Dezvoltare, au precizat surse social-democrate pentru News.ro”.

Care vor fi primele mutări ale Guvernului Grindeanu, le aflăm tot din presă:

Libertatea scrie că noul guvern va lua, începând cu 1 februarie, următoarele măsuri anunțate de liderul PSD Liviu Dragnea:Salariul minin va ajunge 1450 de lei, contribuțiile de sănătate pentru pensionari vor fi eliminate, impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2000 de lei va fi eliminat, salariile din administrația publică vor fi mărite cu 20%, salariile actorilor vor crește cu 50%, va crește plafonul pentru plata TVA de la 220 de mii de lei la 300 de mii de lei, reducerea prețurilor medicamentelor (prin anularea H.G. nr. 800/2016 și ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul, dublarea burselor studențești la 201 lei, per student”.

Până în data de 1 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, începând cu prima zi a anului, românii au constatat o scădere a prețurilor carburanților și ale unor mărfuri generale. Agepres scrie: „Prima zi a anului a adus ieftiniri de aproximativ 10 la sută la benzină și motorină. Datorită reducerii TVA-ului, dar mai ales în urma eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru de carburant. Tot de astăzi, plătim mai puțin pentru energia electrică și pentru unele bilete de tren”.

Evident, apar și noi taxe și impozite. News.ro notează: „Salariații, pensionarii și persoanele fizice autorizate, care câștigă venituri suplimentare din dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală vor fi taxați, de la 1 ianuarie, cu 5,5% în plus, reprezentând contribuția pentru sănătate, însă impozitarea este plafonată la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an”.

1 ianuarie 2017 marchează și împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Agențiile de presă au consemnat declarațiile politicienilor români în legătură cu această decizie istorică a poporului român.

Prim-ministru, la momentul aderării României la UE, era Călin Popescu-Tăriceanu.

DC News redă ceea a notat acesta pe pagina sa de Facebook: „Pe 1 ianuarie 2007 aprindeam luminile pentru o Românie europeană. În urmă cu 10 ani reușeam să ducem la îndeplinire un proiect național la care au contribuit elitele intelectuale și politice – aderarea țării noastre la Uniunea Europeană (…). Aderarea la UE a însemnat tocmai impulsul decisiv în ceea ce privește aderarea țării noastre la un nou model de societate, bazat pe democrația politică și pe capitalism”.

Trăim în capitalism, ne-am rupt definitiv de comunism, dar iată că alături de alte state din Uniunea Europeană cunoaștem o nouă amenințare: terorismul.

La porțile Europei, în Turcia, s-a produs în noaptea de Anul Nou un sângeros atentat. Agerpres relatează: „Autorul atentatului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și 69 de răniți, este în continuare căutat de poliție, relatează AFP. Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat, a anunțat un ministru turc, potrivit AFP și Reuters. Premierul turc Binali Yildirim a respins duminică informațiile apărute în presă, conform cărora autorul atacului purta un costum de Moș Crăciun, transmite DPA. Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, nu există persoane de cetățenie română printre victimele identificate în urma incidentului”.

Fanatismul religios și intoleranța dintre europeni și emigranți a făcut o nouă victimă și în Polonia, care se adaugă celor dintr-un lung șir de incidente din statele europene.

DC News scrie: „Mass-media din Polonia relatează că în noaptea de Anul Nou victima lansase o petardă în direcția localului. Furioși, suspecții l-ar fi înjunghiat de mai multe ori pe tânărul de 21 de ani, iar rănile extrem de grave i-au provocat moartea. Duminică după-amiază localnicii din Elk au ieșit în stradă în semn de protest față de incident. AFP notează că unii dintre ei aveau asupra lor pietre și petarde. Mulțimea s-a strâns în fața localului Prince Kebab, iar manifestanții au spart geamurile și au distrus echipamentele, după care au atacat forțele de poliției, care au intervenit pentru a-i opri”.

Dar mult mai îngrijorătoare este alterarea raporturilor ruso-americane în plin război împotriva terorismului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Agerpres relatează: Statele Unite expulzează 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blochează accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland, transmite Reuters, care citează surse oficiale americane ce au dorit să își păstreze anonimatul. Informația a fost confirmată joi și de Departamentul de Stat. Măsura reprezintă replica administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova, indică sursa citată, care precizează că „unele acțiuni” ale celor care vor fi expulzați „nu sunt în concordanță cu practicile diplomatice”. Oficialii ruși au la dispoziție 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA”.

2017 începe în lume sub semnele tragediilor născute din ură și neîncredere.

În România, deschidem anul cu noi speranțe pentru o viață mai bună, fără conflicte armate și fără atentate. Este un nou început.

Bună dimineața!

2017 – Un nou început was last modified: ianuarie 3rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: